Het meridiaan stelsel

Facebooktwitter

Het meridiaan-stelsel

Voor de Chinese Geneeskunde is Qi essentieel voor het leven; Qi maakt ons leven, onze existentie pas mogelijk. Qi beweegt door het hele lichaam en bereikt elk deel, elke cel van ons lichaam. Om de regelmatigheid in de beweging van Qi door het hele lichaam te verduidelijken, spreekt de Chinese Geneeskunde van meridianen.
Het meridiaan-stelsel kent 12 hoofdmeridianen, 8 bijzondere meridianen, 15 Luo Mai en ontelbaar veel kleinere vaten.

Twaalf hoofdmeridianen vormen de hoofdwegen die de twaalf ZangFu met Qi en bloed verzorgen. ZangFu staan voor de 6 Yin- en de 6 gekoppelde Yang-organen.
De acht bijzondere meridianen dienen als reservoirs van Qi, verbinden de twaalf hoofdmeridianen met elkaar tot een geheel, én beschermen het lichaam.
Van de twaalf hoofdmeridianen en van twee van de acht bijzondere meridianen, met namen de Ren Mai en de Du, Mai zijn acupunctuurpunten bekend wiens speciale betekenissen voor het lichaam bij acupunctuur- en TuiNa-behandelingen gebruikt worden.meridianen-en-punten

Naast deze grotere hoofd- en bijzondere meridianen spreekt de Chinese Geneeskunde van vijftien Luo Mai. Mai is een Chinese omschrijving voor vat: bloedvat of Qi-vat. Twaalf Luo Mai zijn verbonden aan de 12 hoofdmeridianen en verbinden deze onderling. Het milt-systeem (het orgaan zelf en de erbij horende meridiaan) heeft twee Luo Mai, één kleinere zoals de andere organen, en een grotere, “de grote Luo Mai van de milt”. Dat maakt al duidelijk dat de milt een belangrijke plek in de Chinese Geneeskunde  inneemt. Ook de 2 bijzondere meridianen met acupunctuurpunten, de Du Mai en de Ren Mai, zijn direct verbonden met elk een Luo Mai.

Naast de Luo Mai wordt middels vele kleinere en grotere vaten een netwerk van vaten over het gehele lichaam beschreven. Door deze vaten stromen Qi en bloed naar alle delen van het lichaam.
Dit model is te vergelijken met het Westerse Bloedvatenstelsel, waarin het bloed vanuit het hart door grote hoofdslagaders naar de steeds kleiner wordende vaten tot in de haarvaten dicht bij het lichaamsoppervlak stroomt.

Lees verder door te klikken: Menselijke anatomie -> Het menselijk lichaam -> Het Chinese denkmodel

Facebooktwitter