De twaalf hoofdmeridianen

Facebooktwitter

Het Chinese meridiaan-stelsel kent twaalf hoofdmeridianen, acht bijzondere meridianen, vijftien Luo Mai en ontelbaar veel kleinere vaten.

De twaalf hoofdmeridianen

Hoofdmeridianen verlopen verticaal, van boven naar beneden of van beneden naar boven. Zij verlopen tweezijdig, aan de rechter kant van het lichaam en aan de linker kant. Het verloop van de meridianen is symmetrisch, waarbij de middellijn van het lichaam de “symmetrieas” voorstelt.
Elk hoofdmeridiaan is verbonden aan één van de twaalf organen, de 12 ZangFu. De 6 Zang zijn meer Yin, de hieraan verbonden meridianen worden dan ook de 6 Yin-meridianen genoemd. De 6 Fu zijn meer Yang, verbonden aan de 6 Yang-meridianen.
3 Yin-meridianen en 3 Yang-meridianen lopen vanaf het centrale lichaam naar de handen toe of vanaf hier naar het centrum toe. De andere 3 Yin- en Yang-meridianen lopen vanaf de voeten naar het centrale lichaam of vanaf hier naar de voeten toe.

anatomische-positie-chineesOm het verloop van de hoofdmeridianen beter te kunnen begrijpen, gaat de Chinese geneeskunde van een andere anatomische positie uit dan de Westerse geneeskunde. De Chinese geneeskunde neemt de staande houding als basis, waarbij de armen langs het lichaam hangen en de handen naar de benen toewijzen. De Yin-meridianen verlopen dan duidelijk aan de binnenkanten van de armen en de benen en langs de voorkant van het lichaam. De Yang-meridianen verlopen aan de buitenkanten en de achterzijde van het lichaam. De Maag-meridiaan is hier een uitzondering. De Maag-meridiaan is een Yang-meridiaan, maar verloopt aan de voorzijde van het lichaam.

De hoofdmeridianen verzorgen het hele lichaam en in het bijzondere de verbonden organen met Qi en bloed. Op de hoofdmeridianen zijn acupunctuurpunten bekend die elk bijzondere betekenissen hebben in de Chinese geneeskunde. De punten kunnen middels acupunctuur- of TuiNa-behandelingen extra gestimuleerd worden en kennen een eigen uitwerking op het lichaam. Op deze manier kunnen ziekteverschijnselen, klachten verminderd en het genezingsproces gestimuleerd worden.

Facebooktwitter