Winter in de Chinese Geneeskunde

Facebooktwitter

De winter begint in onze kalender op 21 december. De Chinezen zeggen, 21 december is het hoogtepunt van de winter. Hij begint al ca. 6 weken voor deze datum en duurt daarna nog even lang aan.
Afbeeldingsresultaat voor winter

De orgaansystemen van de Nier en van de Blaas horen bij de winter zelf, net als het element water en de kleur zwart. De verbinding van het waterelement met nier en blaas is ook in de Westerse geneeskunde duidelijk. De Nier-en Blaas-energie zijn volgens het Chinese denkmodel in de winter het meest aanwezig, de bijhorende meridianen het meest gevuld. Deze energieën zijn optimaal voor het opslaan van het eerder in het jaar geoogste. Zij brengen de rust om kracht en energie te verzamelen en ook de angst voor het loslaten, voor het definitieve afscheid met zich mee. Ons leven in de winter wordt daarom nog iets meer Yin, zo Yin mogelijk. We zijn dan nog meer naar binnen gericht met alle kracht gevende mogelijkheden van dien. We genieten dan ook bijzonder van de nabijheid van ons vertrouwde mensen, hechte vriendschappen en familiebanden worden op dat moment belangrijker. Is er disbalans in de Nier- en/of Blaassystemen kan de angst bepalend worden en latente depressies doen versterken. In ons tegenwoordig vrij hectisch leven lijkt het vaak niet mogelijk te zijn, om voldoende rust voor onszelf te creëren met als gevolg dat onze “accu leeg raakt” en we uitgeput raken. Dat gaat vaak gepaard met een disbalans in ons Niersysteem. De winter is bij uitstek geschikt om meer rust te pakken en het systeem weer in balans te brengen.

Lees meer over de seizoenen

Facebooktwitter