Workshop 1: Het menselijke skelet: de extremiteiten

Facebooktwitter

Inhoud van de workshop

Waarom lukt het de een “beter”  dan de ander om een houding aan te nemen?

Waarom vordert de een sneller dan de ander?

Wat betekenen blessures voor de yoga-praktijk?

Deze en andere vragen zijn leidend tijdens deze workshop. De workshop staat open voor ieder belangstellende, ongeacht of iemand Yoga beoefent of niet, ongeacht ook het ervaringsniveau.
Hieraan ten gronde ligt de gedachte dat het voor elk mens een verrijking is om meer van het menselijk lichaam te weten. Na de workshop is er meer inzicht in beweging en meer bewegingsbewustzijn. Hierdoor wordt de bewegingskwaliteit en daarmee de efficiëntie van de beweging verhoogd. Dat komt elke beweging ten goede, onafhankelijk van d’r aard.
In deze workshop wordt, mits de deelnemers hier belangstelling in hebben telkens weer een brug gelegd met de Yoga-praktijk. Indien wenselijk en mogelijk gaat de workshop-leider ook op andere bewegingsvormen in.

We beginnen deze workshop na een informele kennismaking met een theoretisch gedeelte. De eerste 15 minuten bekijken wij een model en tekeningen van het menselijk skelet en diens functie. De grotere botstructuren worden benoemd met de namen uit de Westerse anatomie. Het zicht op de functie van het skelet wordt uitgebreid met het zicht vanuit de Chinese geneeskunde en de Yin-kwaliteit van het skelet.
Daarna zoemen wij in op de bovenste extremiteiten, de armen en de schedel. Ook hier werken wij met de benaming uit de Westerse anatomie, aangevuld met de Chinese meridiaanverloop.
In het eerste praktijkgedeelte van de dag leren wij om de botstructuren van buitenaf te voelen. Wij oefenen dit eerst iedereen bij zichzelf, en daarna ter vergelijking bij elkaar. Botten verschillen nogal per mens, maar ze hebben ook gemeenschappelijke kenmerken en dat is goed voelbaar.

Na de lunchpauze is er de gelegenheid, voor wie wil, aan een korte yoga-les deel te nemen om de beroemde after-lunch-dip een plekje te geven.

Daarna beginnen wij weer met een kort theorie-gedeelte. Deze keer praten wij over de onderste extremiteiten, de benen en de aansluiting naar het core-lichaam toe, het bekken. We zoemen in op de knieën en horen iets over veelvuldig voorkomende knieklachten en mogelijke oorzaken hiervan.
In het aansluitende praktijkgedeelte voelen wij van binnenuit onze knieën. Dit doen wij middels een visualisatie in de vorm van een staande meditatie. Ons bewustzijn leert ons om onze knieën in alledaagse bewegingen zoals traplopen, maar ook tijdens de Yoga-practice, bewuster te gebruiken.

We ronden de dag af met wat tijd om aantekeningen te maken en vragen te stellen.

 

Standaard opzet van de workshop zoals die gegeven wordt indien niet anders vermeldt:

9.30 uur             Inloop met koffie en thee: informele kennismaking met elkaar
10.00 uur            Welkom en korte introductie
10.15 uur            Het skelet: een eerste overzicht (theorie)
10.30 uur            De bovenste extremiteit: van vingers tot schouderblad en sleutelbeen (theorie)
10.45 uur            Botstructuren voelen: bij jezelf en bij een ander (praktijk)

12.00 uur            Lunchpauze

13.15 uur            After-lunch-dip (korte Yoga-les die niet bij het reguliere programma hoort)
14.15 uur            De onderste extremiteit: van tenen tot bekken (theorie)
14.45 uur            Jouw knie: voelen en begrijpen van binnenuit (praktijk)
15.45 uur            Tijd om eigen aantekeningen te maken
15.55 uur            Vragen
16.30 uur            Afsluiting