Workshop 3: Het spierstelsel

Facebooktwitter

Inhoud van de workshop

Waarom lukt het de een “beter”  dan de ander om een houding aan te nemen?

Waarom vordert de een sneller dan de ander?

Wat betekenen blessures voor de yoga-praktijk?

Deze en andere vragen zijn leidend tijdens deze workshop. De workshop staat open voor ieder belangstellende, ongeacht of iemand Yoga beoefent of niet, ongeacht ook het ervaringsniveau.
Hieraan ten gronde ligt de gedachte dat het voor elk mens een verrijking is om meer van het menselijk lichaam te weten. Na de workshop is er meer inzicht in beweging en meer bewegingsbewustzijn. Hierdoor wordt de bewegingskwaliteit en daarmee de efficiëntie van de beweging verhoogd. Dat komt elke beweging ten goede, onafhankelijk van d’r aard.
In deze workshop wordt, mits de deelnemers hier belangstelling in hebben telkens weer een brug gelegd met de Yoga-praktijk. Indien wenselijk en mogelijk gaat de workshop-leider ook op andere bewegingsvormen in.

We beginnen deze workshop na een informele kennismaking met een theoretisch gedeelte. De eerste 30 minuten bekijken wij tekeningen en foto’s van het menselijk spierstelsel en bespreken de opbouw en functie ervan. De grotere spiergroepen worden benoemd met de namen uit de Westerse en de Chinese anatomie. De functie van de verschillende spiergroepen en de verschillende spierlagen (de dieper, dichter bij het skelet liggende spieren en de oppervlakkigere, direct zichtbare spieren) wordt nader bekeken en ervaren.

Daarna observeren wij deze theoretische kennis in de praktijk door bekende oefeningen op een iets andere manier uit te voeren. Hierbij ervaren wij dat bewustzijn, lichaamsbewustzijn invloed heeft op de kwaliteit en efficiëntie van een beweging.

Deze ervaring bouwen wij daarna in een langer praktijkgedeelte uit. Wij beoefenen “kleinste” bewegingen die de grotere bewegingen makkelijker maken. We ervaren verschillen tussen “bewust” en “geautomatiseerd/onbewust” bewegen en de mogelijkheden van het veranderen van de eigen bewegingspatronen.

Na de lunchpauze is er de gelegenheid, voor wie wil, aan een korte yoga-les deel te nemen om de beroemde after-lunch-dip een plekje te geven.

Daarna beginnen wij weer met een kort theorie-gedeelte. Nu bespreken wij de rol van de coördinatie van spieren en de verdeling van een beweging over meerdere gewrichten om een soepele, effectieve beweging vorm te geven.

In het praktijkgedeelte ervaren wij de betekenis van de theorie voor onze praktijk. Hierbij wordt eerst een ervaringsgerichte oefening aangeboden en daarna een bekende Yoga-oefening uitgevoerd waarbij ook de ademhaling een ondersteunende rol krijgt om de effecten bewust bewegen en ademhalen aan de theoretische kennis te koppelen.

We ronden de dag af met wat tijd om aantekeningen te maken en vragen te stellen.

 

Standaard opzet van de workshop zoals die gegeven wordt indien niet anders vermeldt:
. 9.30 uur            Inloop met koffie en thee: informele kennismaking met elkaar
10.00 uur            Welkom en korte introductie
10.15 uur            De menselijke spieren: verschillende lagen (theorie)
10.30 uur            Het samenspel van spiergroepen: buigen en strekken (theorie en praktijk)
10.45 uur            Bewegingskwaliteit verhogen door kleinste bewegingen (praktijk)

12.00 uur            Lunchpauze

13.15 uur            After-lunch-dip (korte Yoga-les die niet bij het reguliere programma hoort)
14.15 uur            Het samenspel van spiergroepen: ronde bewegingen en ademhaling (theorie)
14.30 uur            Cirkelende bewegingen rond de gewrichten (praktijk)
15.30 uur            Ademhaling in de krokodil (praktijk)
15.45 uur            Tijd om eigen aantekeningen te maken
15.55 uur            Vragen
16.30 uur            Afsluiting