Zomer in de Chinese Geneeskunde

Facebooktwitter

De zomer begint in onze kalender op 21 juni. De Chinezen zeggen, 21 juni is het hoogtepunt van de zomer. De zomer begint ca. 5 weken voor deze datum en duurt daarna nog even lang aan. De overgang tussen lente en zomer domineert de drie weken daarvoor; de laatste week van april en de eerste helft van mei. Deze overgangstijd wordt door het element Aarde gedomineerd.

De Zomer

Element: Vuur
Betrokken orgaansystemen: Hart en Dunne Darm
Betrokken zintuig: Tong
Betrokken lichaamsweefsel: Bloedbanen
Kleur: Rood
Smaak: Bitter
Kwaliteit: Ultiem Yang; communicatie, naar buiten gericht
Ontwikkelingsfase: Groei
Emotie: Vreugde
Stemgeluid: Lachen
Voeding: rode fruit- en groentesoorten, zoals aardbeien, kersen, rode paprika en tomaten; verkoelende kruiden en specerijen zoals bijvoorbeeld munt, melisse, citroengras.

20151020 2 El-Mina9

De orgaansystemen van het Hart en van de Dunne Darm horen bij de zomer zelf. De Hart- en Dunne Darm-energie zijn in de zomer het meest aanwezig, de meridianen het meest gevuld. Deze energieën brengen hartstocht/passie met zich mee. De kwaliteit van deze hartstocht is minder explosief, minder expanderend als in de lente; de kwaliteit is rustiger. Er ontstaat diepergaande compassie en genot. Ons leven in de zomer wordt daarom meer Yang, meer naar buiten gericht dan in andere seizoenen. We communiceren meer en zoeken meer de gezelligheid op. Denk aan alle grote events die in de zomermaanden georganiseerd en bezocht worden, de barbecues die er weer aankomen…

Hart hoofdmeridiaan (1)

Bij disbalans in ons hart- en/of dunne darmsysteem kan hieronder ons lichaam, en daarmee ook onze mentale kracht leiden. Wij voelen ons dan misschien moe en eerder verdrietig of gefrustreerd. Dan is het verstandig om extra aandacht aan de Hart- en de Dunne Darm-energie te schenken.

Dat kan op verschillende manieren:
De Chinese arts zou aanbevelen, je voeding aan te passen en bijvoorbeeld extra veel tomaten, aardbeien en kersen te eten. Als je lichamelijk klachten ontwikkelt zal hij/zij je kruiden voorschrijven. Maar ook bepaalde oefeningen uit de Tai Chi Chuan of de Qi Gong kunnen de Hart- en Dunne Darm-energie ondersteunen; even als een TuiNa-massage.

Dunne darm hoofdmeridiaan (3)
Een Chinese arts zou niet zo gauw buiten de Chinese geneeskunde naar behandelingen zoeken. Maar de in Europa bekende Yoga-vormen maken veelvuldig gebruik van de Chinese geneeskunde als basis voor de lessen. Dikwijls worden de thema’s van een les op Chinese inzichten afgestemd. Dat is mogelijk omdat de Yoga-houdingen veelvoudig de “Nadi’s” uit de Aryuveda strekken en activeren. De Nadi’s zijn echter te vergelijken met de Chinese meridianen en hebben ook een vergelijkbaar verloop. Dat houdt in dat bepaalde Yoga-houdingen ook ondersteunend op de Hart- en Dunne Darm-energie werken en in deze tijd een bijdrage aan ons welzijn kunnen leveren.