Anatomie in de Praktijk

Facebooktwitter

Voor iedereen die een sport beoefent.

Voor iedereen die de eigen gezondheid belangrijk genoeg vindt.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in beweging, in welke vorm dan ook…

meten 3

Inzicht in de menselijke anatomie helpt de geïnteresseerde beoefenaar van welke sport/bewegingsvorm dan ook om de eigen techniek te verbeteren en blessures te voorkomen.Meestal beoefenen wij een sport/bewegingsvorm omdat het ons energie geeft, plezier maakt en gezond is. Wij willen ons dan natuurlijk niet blesseren of dingen doen die niet goed voor ons zijn.

Dat zijn ook de hoofdredenen waarom de meeste docentenopleidingen op bewegingsgebied anatomie als verplicht onderdeel van de opleiding aanbieden. Op deze manier willen de opleiders bereiken dat de (toekomstige) docenten de technieken op een verantwoorde manier aanbieden en blessures voorkomen.

Maar kennis van de menselijke anatomie biedt ons nog meer:
Inzicht in ons eigen lichaam helpt ons te begrijpen waar “dingen misgaan” en wat nodig is om weer beter te worden.
Het helpt ons om meer uit een gesprek met een arts te halen omdat wij elkaar beter begrijpen.
En het helpt ons om de zelfgenezende mogelijkheden van ons lichaam aan te spreken.

Uit ervaring weet ik dat in veel docentenopleidingen de menselijke anatomie als een soort “boekenwijsheid”  aangeboden wordt: theoretische kennis die maar
– beperkt de verbinding met het toekomstige vak van de docenten legt;
– beperkt tot inzicht in de menselijke anatomie leidt;
– en beperkt onthouden en later toegepast kan worden.
Slechts zelden kiest een (toekomstige) docent ervoor om buiten de opleiding om zich verder in dit onderwerp te verdiepen.

Overzicht zittend

En dat zijn de redenen, waarom ik verschillende deelgebieden der anatomie op een andere manier aanbiedt. Deze manier stoelt vanzelfsprekend ook op de nodige theoretische kennis, maar verbindt deze kennis met het observatievermogen en het lichaamsbewustzijn van de geïnteresseerde.
Dat houdt in dat anatomie in de praktijk ervaren wordt. Praktijkervaring maakt dat de kennis
– beter begrepen,
– langdurig opgeslagen en
– in de eigen praktijk toepasbaar wordt.

Op deze website vindt u delen van de nodige theoretische kennis omtrent de anatomie. Bovendien zijn hier theoretische omschrijvingen te lezen van de manier waarop ik mijn kennis met belangstellenden deel. Hier vindt u de informatie zoals ik ernaar kijk. Ik ben niet (Westers) medisch geschoold, maar heb in een reeks andere opleidingen telkens weer meer ervaring met de menselijke anatomie mogen maken. De op deze site gedeelde informatie pretendeert niet om een volledig beeld van de anatomie te geven. De ambitie van deze site is om belangstellenden uit te nodigen hun eigen inzichten in hun eigen lichaam en diens mogelijkheden verder te ontwikkelen.

De site geeft helaas (nog) geen mogelijkheid om de kennis als praktijkervaring te delen. Hiervoor worden diverse workshops georganiseerd. Voor mogelijkheden zie onder WORKSHOPS.