Herfst in de Chinese Geneeskunde

Facebooktwitter

De herfst begint in onze kalender op 21 september. De Chinezen zeggen, 21 september is het hoogtepunt van de herfst. De herfst begint ca. 5 weken voor deze datum en duurt daarna nog even lang aan. De overgang tussen zomer en herfst domineert de drie weken daarvoor; de laatste dagen van juli en de eerste helft van augustus. Deze overgangstijd wordt door het element Aarde gedomineerd.

De Herfst

Element: Metaal
Betrokken orgaansystemen: Long en Dikke Darm
Betrokken zintuig: Neus
Betrokken lichaamsweefsel: Huid
Kleur: Wit
Smaak: Scherp
Kwaliteit: Klein Yin; aandacht naar binnen kerend
Ontwikkelingsfase: Oogst
Emotie: Verdriet
Stemgeluid: huilerig
Voeding: witte fruit- en groentesoorten, zoals bloemkool en knolselderij, en knoflook. Op koude dagen ook licht verwarmende kruiden en specerijen zoals zoals rooibos-thee en zoete paprika

naamloos4

De orgaansystemen van de Long en van de Dikke Darm horen bij de herfst zelf. De Long- en Dikke-Darm-energie zijn in de herfst het meest aanwezig, de meridianen het meest gevuld. Deze energieën brengen het oogsten van het eerder in het jaar gezaaide en ook het verdriet van het naderende afscheid met zich mee. Ons leven in de herfst wordt daarom iets meer Yin, iets meer naar binnen gericht dan bijvoorbeeld in de zomer. We genieten nog na van de zomer en zoeken nog dikwijls de gezelligheid op. Denk aan de prachtige na-zomerse taferelen in het herfstbos, het zonlicht dat de boomtoppen in een haast gouden licht laat glanzen.

Long Hoofdmeridiaan (1)

De balans in de orgaanstelsels van Long en Dikke Darm uit zich in de kwaliteit van onze reukzin, de neus, van onze huid en van ons verdriet. Bij disbalans kan ons lichaam, en daarmee ook onze mentale kracht leiden. Wij voelen ons dan uitgeput en neerslachtig. Dan is het verstandig om extra aandacht aan de Long- en de Dikke-Darm-energie te schenken.

Dat kan op verschillende manieren:
De Chinese arts zou aanbevelen, je voeding aan te passen en bijvoorbeeld extra veel bloemkool en knolselderij te eten. Op de koudere dagen beveelt hij misschien aan, om alvast wat verwarmende rooibos-thee te drinken. Als je lichamelijk klachten ontwikkelt zal hij/zij je kruiden voorschrijven. Maar ook bepaalde oefeningen uit de Tai Chi Chuan of de Qi Gong kunnen de Long- en Dikke-Darm-energie ondersteunen; even als een TuiNa-massage.

Dikke Darm Hoofdmeridiaan (1)

Een Chinese arts zou niet zo gauw buiten de Chinese geneeskunde naar behandelingen zoeken. Maar de in Europa bekende Yoga-vormen maken veelvuldig gebruik van de Chinese geneeskunde als basis voor de lessen. Dikwijls worden de thema’s van een les op Chinese inzichten afgestemd. Dat is mogelijk omdat de Yoga-houdingen veelvoudig de “Nadi’s” uit de Aryuveda strekken en activeren. De Nadi’s zijn echter te vergelijken met de Chinese meridianen en hebben ook een vergelijkbaar verloop. Dat houdt in dat bepaalde Yoga-houdingen ook ondersteunend op de Long- en Dikke-Darm-energie werken en in deze tijd een bijdrage aan ons welzijn kunnen leveren.