Seizoensovergang in de Chinese Geneeskunde

Facebooktwitter

De seizoenen beginnen in onze Westerse kalender op 21 maart, 21 juni, 21 september en 21 december. De Chinezen praten van deze data als de hoogtepunten van de seizoenen. Een seizoen begint ca. 5 weken voor deze datum en duurt daarna nog even lang aan.

18.04.2011-120151020 2 El-Mina9naamloos4WP_20150224_08_34_30_Pro18.04.2011-1

Tussen de seizoenen duren de overgangsperioden ca. 3 weken aan. Deze overgangstijd wordt door het element Aarde gedomineerd.

De Overgangsperiode

Element: Aarde
Betrokken orgaansystemen: Maag en Milt
Betrokken zintuig: Mond
Betrokken lichaamsweefsel: Spierstelsel
Kleur: Geel
Smaak: zoet
Kwaliteit: Ons midden
Ontwikkelingsfase: Verandering
Emotie: Bedachtzaam, nadenkend
Stemgeluid: Zingen
Voeding: (licht-)gele en oranje fruit- en groentesoorten, zoals wortels, penen, pompoenen, pastinaak, zoete aardappelen, aardappelen, witte rijst, appels en mandarijnen.

Volgens de Chinese Geneeskunde horen de orgaansystemen van Milt en Maag bij alle overgangen tussen de verschillende seizoenen. Dat betekent dat de Milt- en de Maagenergie op deze momenten het meest aanwezig zijn, de erbij horende meridianen dan het meest gevuld zijn. Komt een seizoen of ook de overgang tussen de seizoenen later dan verwacht, dan is de bijhorende energie minder aanwezig en kan ons energiehuishouding in disbalans raken.

Bij de seizoensovergangen hoort het element Aarde. Hierin zit de kracht voor verandering.
Is de energie in het Milt- en het Maagstelsel in balans, dan uit zich dat in een krachtig spierstelsel, een ontspannen mond gebied en een productief denk- en leerproces. Disbalans daarentegen uit zich vaak in piekeren en/of van stress vastzittende spieren. Dan is het verstandig om extra aandacht aan de Milt- en Maag-energie te schenken.

Dat kan op verschillende manieren:
De Chinese arts zou aanbevelen, je voeding aan te passen en bijvoorbeeld extra veel wortelen, pompoen, pastinaak, witte rijst, aardappelen, appels en mandarijnen te eten. Als je lichamelijk of mentaal klachten ontwikkelt zal hij/zij je kruiden voorschrijven. Maar ook bepaalde oefeningen uit de Tai Chi Chuan of de Qi Gong kunnen de Milt- en Maag-energie ondersteunen; even als een TuiNa-massage.

Een Chinese arts zou niet zo gauw buiten de Chinese geneeskunde naar behandelingen zoeken. Maar de in Europa bekende Yoga-vormen maken veelvuldig gebruik van de Chinese geneeskunde als basis voor de lessen. Dikwijls worden de thema’s van een les op Chinese inzichten afgestemd. Dat is mogelijk omdat de Yoga-houdingen veelvoudig de “Nadi’s” uit de Aryuveda strekken en activeren. De Nadi’s zijn echter te vergelijken met de Chinese meridianen en hebben ook een vergelijkbaar verloop. Dat houdt in dat bepaalde Yoga-houdingen ook ondersteunend op de Milt- en Maag-energie werken en in deze tijd een bijdrage aan ons welzijn kunnen leveren.

Lees meer over de winter                         Lees meer over de lente

Lees meer over de zomer                         Lees meer over de herfst